Quantcast
Channel: Fondsnieuws - Dennis van der Putten
Viewing all articles
Browse latest Browse all 18

Trump is the bomb

$
0
0

En dat anders doen gaat vooral om het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen om zo de opwarming niet meer te laten zijn dan 2 graden Celsius, en nog liever 1,5 graden.

Klein detail: het klimaatakkoord is helemaal nog niet van kracht. Het moet nog worden geratificeerd. Daarvoor zijn twee vereisten: minimaal 55 regeringsleiders moeten het akkoord in hun thuisland door de politiek heen krijgen én de landen die ratificeren moeten samen meer dan 55 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen vertegenwoordigen. 

Aan één van de vereisten is inmiddels voldaan. Die van 55 landen. Aan de tweede eis nog niet. Tot nu toe vertegenwoordigen de landen die ratificeerden 48 procent van de wereldwijde broeikasgassen. Obama heeft er, als voorvechter van het klimaat, voor gezorgd dat Amerika al heeft geratificeerd. En dat tikt aan want zij vertegenwoordigen 18 procent van de wereldwijde uitstoot.  Op de volgende website kunt u zelf zien welke landen er nog nodig zijn om de ondergrens te behalen Het is voldoende als óf Rusland óf de EU nogmaals de handtekening zet. De kans dat dat gebeurt is reëel. En dan gaat het pas echt beginnen. 

Kolencentrales

Want wat kunnen de landen doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen? In Nederland is de discussie losgebarsten over het sluiten van steenkolencentrales. Een financiële strop van een slordige 7 miljard euro. Ten minste, dat zeggen de eigenaren van die kolencentrales. Aan de andere kant een enorme stap richting het voldoen aan het klimaatakkoord. En die stap heeft Nederland nodig om een nieuw Urgenda debacle te voorkomen.

Wereldwijd hebben landen duidelijk gemaakt welke actie ze gaan ondernemen. Dit worden de INDC’s (Intended Nationally Determined Contributions) genoemd. Grootverbruikers Amerika en Rusland gaan in de komende jaren 25 tot 30 procent minder CO2 uitstoten. China zegt een piek te zien in 2030 om daarna 60 procent minder uit te gaan stoten.   

Niet genoeg

Prachtige statements en indrukwekkende getallen. Er is echter één probleem. Uit onderzoek blijkt dat al deze INDC’s samen niet genoeg zijn om aan het 2 graden scenario te voldoen - laat staan het 1,5 graden scenario. 

Dat betekent dat de plannen die gemaakt zijn niet ver genoeg gaan en dat er aanvullende maatregelen nodig zijn. Daar gaat de in april geopende kolencentrale op de Maasvlakte. Maar ook andere landen zullen verder moeten gaan met hun plannen. 

Bom onder het klimaatakkoord

Voor Amerika is de uitkomst van de komende verkiezingen leidend. Clinton wil het Obama beleid voort zetten. Mocht Trump de macht grijpen dan wordt het een heel ander verhaal. Het verlagen van de CO2-emissies is  je reinste onzin als we we Donald Trump mogen geloven. Klimaatverandering bestaat niet en is een uitvinding om de Chinezen te helpen. Banen, daar gaat het om. Stoppen met de oorlog tegen de kolenindustrie en weer gaan investeren.

Trump aan de macht in Amerika betekent een hogere uitstoot.

Van de eerder genoemde 48 procent (op basis van emissie) die ratificeerde komt zoals gezegd 18 procent voor rekening van Amerika. Trump is daarmee een bom onder het slagen van het klimaatakkoord. 

Dennis van der Putten is hoofd verantwoord beleggen bij Actiam, voorheen SNS Asset Management.

De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 18